Blog

Depozitie preventia in sanatate

Depozitie preventia in sanatate
Comments Off

Preventia inseamna a te gandi la viitor. Din pacate in Romania nu prea ne gandim la viitor. Sanatatea este o stare pe care nu o constientizam decat in momentul in care am pierdut-o si pe care din pacate nu o mai recapatam in totalitate niciodata. In Romania sanatatea pacientilor este o stare pentru care nici statul nici ei insisi nu prea depun mari eforturi pentru a o pastra. Cand vom intelege ca eforturile care trebuie depuse pentru pastrarea starii de sanatate trebuie facute cu mult inaintea pierderii acesteia atunci vom avea un punct de plecare in aceasta problema.

Sa nu credeti ca cei din tarile cu traditie in medicina din Europa ( Franta, Germania, Suedia ,Anglia ) fac preventie din motive altruiste sau pentru ca politicienii acestor tari isi iubesc nespus de mult proprii locuitori. Nu. Fac preventie pentru ca este mult mai usor , mai ieftin si are rezultate mult mai bune si de durata decat tratamentul unor boli ( cancer, diabet , boli de inima) care ar necesita resurse materiale si umane foarte mari. Suntem prea saraci sa nu facem preventie si sa asteptam ca unele boli sa apara si apoi sa le tratam cu resurse umane si materiale infinit mai mari.  Efectele negative ale preventiei in medicina dupa nparerea mea nu cred ca exista.

In Romania preventia anumitor boli ar trebui sa inceapa de la gradinita( ne spalam pe dinti prevenim caria dentara, ne spalam pe maini prevenim hepatita A si alte boli contagioase). Totul este o chestie de mentalitate , iar mentalitatea trebuie educata din copilarie. Pacientul trebuie incurajat sa se prezinte la medic cat mai des cu putinta, iar pentru asta statul trebuie sa creeze cadrul necesar ( medici de familie cat mai dispusi sa primeasca acesti pacienti ). Pentru a face preventie statul trebuie sa investeasca banii la inceput pentru creerea tuturor conditiilor si nu la sfarsit pentru tratamente care sunt foarte scumpe. Cat despre preventia afectiunilor stomatologice aceasta este o chestiune mai mult de mentalitate si apoi de infrastructura.

Dr. Sergiu Magardici
Medic stomatolog